İyi Uyku Ritüelleri

İyi Uyku Ritüelleri


Uyku düzenleri

Güneş ışığı biyolojik saatimizi düzenler. Daha derin bir uyku için karanlık bir ortam seçin. Karanlık, uyku hormonu olan melatonin üretimimizi kolaylaştırır. Hafta sonları da dahil olmak üzere düzenli bir uyku programı uygulayın ve bir sonraki gecenin uyku düzenini bozacak fazla uyumaktan kaçının.


Yastığınızı dikkatli seçin

Uykunuzun kalitesi, doğru yastığın seçilmesiyle büyük ölçüde ilgilidir. Eğer yastık şeklinize ve konumunuza iyi uyum sağlamıyorsa, boynunuzda ve omuzlarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca yastığınızı düzenli olarak yıkamayı ve değiştirmeyi unutmayın: ömrü yaklaşık üç yıldır.


Uyku pozisyonları

Yan yatıp dizleri bükerek uyumak sırt için en az stres yaratan pozisyondur. Sırt üstü uyumayı tercih ediyorsanız boyun kısıtlamasını önlemek için dengeli bir yastık seçin. Yüzüstü uyumayı seviyorsanız yumuşak bir yastık seçin.


Yemek ve uyku

Hafif bir akşam yemeği yiyin. Aslına bakılırsa çok fazla yemekten (veya az yemekten) kaynaklanan mide aktivitesi uyku kalitesini etkiler. Nişastalı yiyecekler, pişmiş sebzeler, süt ürünleri veya balık yiyin; uykunuzu bozabilecek kızarmış yiyecekleri, sosları ve tatlıları bir kenara bırakın. Geceleri az miktarda, tercihen sıcak bir şeyler içmek en iyisidir; C vitamini, kahve, çay, çikolata ve portakal suyundan kaçının: bunun yerine bitki çayı içmeyi deneyin.


Yatma zamanı rutinleri

Uykunuzun kalitesi aynı zamanda yatmadan önce yaptığınız son şeylere de bağlıdır: dişlerinizi fırçalamak, banyoyu kullanmak, pijamalarınızı giymek gibi bir rutin oluşturmaya çalışın. Yatmadan önce egzersiz yapmak tavsiye edilmez: uyarıcıdır ve vücut ısısını arttırır. Vücudunuzun uyku işaretlerine (örneğin esneme) dikkat edin, çünkü bunlar yalnızca bir veya iki saat sürer.