Farkındalık ve Meditasyon

Farkındalık ve Meditasyon

Farkındalık kavramını duymuş olabilirsiniz, ancak bunun uyumanıza nasıl yardımcı olabileceği ve uygulamanın ne gibi faydalar getirebileceği hakkında çok şey biliyor musunuz?

Farkındalık ve Farkındalık Meditasyonu

Farkındalık, çevrenize dikkat ettiğiniz ve duyularınızı kullandığınız “anda” olma pratiğidir.

Örneğin, telefonunuzu bir kenara bırakıp yürüyüşe çıkarak farkındalık pratiği yapabilirsiniz. Yürürken gerçekten bulunduğunuz yere odaklanırsınız, etrafınızdaki ağaçlara ve kuşlara bakarsınız.

Farkındalık meditasyonu, oturabileceğiniz veya uzanabileceğiniz ve sakinleşmenize yardımcı olacak belirli bir uyarana veya düşünceye zihninizi odaklamak için bir farkındalık tekniğini kullanabileceğiniz yerdir. Çoğunlukla şimdiki zamana odaklanmayı ve aklınıza gelen düşünce ve duyguları açık fikirlilikle ve yargılamadan karşılamayı içerir.

Farkındalık meditasyonunun faydaları

Farkındalık meditasyonunu kullandığınızda, endişelerinizi ve endişelerinizi duygusal olarak tepki vermek yerine, zihninizde gelip gidebilecek ayrı düşünceler olarak görmenize yardımcı olur.

Dikkatli meditasyon, uyku ve rahatlama

Farkındalık meditasyonu daha rahat olmanıza yardımcı olabilir ve rahatladığımızda uyuyabilme olasılığımız daha yüksektir. Ayrıca meditasyon kalp atış hızını ve nefes almayı yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da rahatlamaya ve uykuya yardımcı olur.

Tam tersine, stresli olduğumuzda veya kaygılı olduğumuzda uykuya dalmak çok daha zordur.

Anksiyete, kalp atış hızımızın arttığı, daha hızlı nefes aldığımız ve stres hormonu kortizol düzeylerimizin arttığı fiziksel bir durumdur. Kaygı, vücudumuzun bir tehdide verdiği tepkidir (savaş ya da kaç mekanizmamızı tetikleyerek), bir sorunla daha iyi savaşmamızı ya da ondan kaçmamızı sağlar… ancak uykuya dalmak için pek iyi değildir.

Farkındalık meditasyonu uygulamasını kullandığımızda, endişeli düşüncelerimizi onlara verdiğimiz duygusal tepkilerden ayırmaya yardımcı olur. Zihnimizde endişe verici bir düşünceyi fark etmeye çalışabiliriz ("Covid'e yakalanacağımdan endişeleniyorum" gibi), ancak bunun sadece bir düşünce olduğunu kendimize hatırlatarak endişenin bir sonucu olarak kaygılanmamıza izin vermeyebiliriz. Düşünceye tepki vermek zorunda değiliz. 'Gelip gitsin'.

Yatmadan önce dikkatli meditasyon yaparak fiziksel olarak daha rahatladığınızı ve zihinsel olarak da daha rahatladığınızı görebilirsiniz. Her türlü rahatlama uykuya iyi gelir.