Evcil Hayvanınızla Yatağınızı Paylaşmak

Evcil Hayvanınızla Yatağınızı Paylaşmak

Evcil hayvanlar iyi bir uyku arkadaşı mıdır? Araştırma kesinlikle karışıktır ve bir evcil hayvanla aynı yatağı paylaşmanın psikolojik yararları olmasının yanı sıra uyku kalitesini de etkileyebilmesinin çeşitli nedenleri vardır.

Evcil hayvanla uyumak faydalı mı?

Genel fikir bir evcil hayvanla uyumanın uykunuz için iyi olmadığı yönündedir.

Ancak Animal Friends Pet Insurance araştırmasına göre İngiliz evcil hayvan sahiplerinin neredeyse yarısı evcil hayvanlarıyla aynı yatağı paylaştığını bildiriyor.

Hareketleri ve sesleri gece boyunca uykunuzu rahatsız edebilir. Aslında çiftler birbirlerinden ayrı uyuduklarında daha iyi uyuma eğilimindedirler, bu nedenle bir evcil hayvanla aynı yatağı paylaşmak da benzer olacaktır.

Psikolojik faydalar ve uyku kalitesi

Olası uyku bozukluğuna rağmen,  Avustralya'da yapılan bir çalışmada bildirildiği gibi birçok evcil hayvan sahibi, birlikte uyumanın ve yatak paylaşımının psikolojik faydalarının, neden olunan herhangi bir uyku bozukluğundan daha ağır bastığını öne sürdü. Bu, insanların yüksek kalitede uyku almasalar bile köpek gibi bir evcil hayvanla uyuduklarında kendilerini daha güvenli ve mutlu hissettiklerini bildirdikleri anlamına geliyor.

Animal dergisinde 2020 yılında yapılan bir araştırma, bireylerin bir evcil hayvanla aynı yatağı paylaştığı gece boyunca fiziksel olarak daha fazla hareket ettiğini ortaya çıkardı. Ancak evcil hayvanıyla birlikte yaşayan kadınlar, yatağı paylaşmayanlara göre uyku kalitesinin daha düşük olduğunu bildirmedi. Ancak gece boyunca çok daha fazla hareket etmeleri, uykularının o kadar kaliteli olmayabileceğini düşündürüyor.

İlginç bir şekilde, Uyku Sağlığı'nda evcil hayvanlarla uyuyan çocuklar üzerinde 2021 yılında yapılan bir araştırma,  uykularının olumsuz yönde etkilenmediğini ortaya çıkardı. Bunun nedeni çocukların uykusunun yetişkinlere göre daha derin olması olabilir. Böylece geceleri başkalarının hareketlerinden ve seslerinden daha az rahatsız olurlar. Ancak daha da önemlisi, bir çocuğun ve bir hayvanın geceleri aynı odayı paylaşmasına izin verilip verilmeyeceğini tartarken güvenlik unsurlarını da göz önünde bulundurun.

Evcil hayvanlar, hijyen, sıcaklık ve uyku

Evcil hayvanla aynı yatağın paylaşılmasının yarattığı hareket ve gürültü bozulmasının yanı sıra hijyen ve sıcaklık sonuçları da ortaya çıkıyor.

Yatağınızı büyük bir köpek gibi bir evcil hayvanla paylaşmak, gece boyunca aşırı ısınmanıza neden olabilir ve bu da uykunuzu bozabilir.

Ayrıca yataktaki evcil hayvandan kaynaklanan mikroplar, kir, saç ve cilt hücreleri artacaktır; buda, bir evcil hayvanla birlikte uyuyorsanız yatağınızı düzenli olarak yıkamanın daha da önemli olduğu anlamına gelir.

Son olarak, eğer horluyorsanız, bunun aynı zamanda evcil hayvan tüylerinin ve yataktaki fazla tozun neden olduğu tahrişten de kaynaklanabileceğini unutmayın. Odanızda bir köpek veya kediyle uyuyorsanız, bunlara karşı alerjik reaksiyon gösteriyor olabilirsiniz, bu da tıkanıklığa ve dolayısıyla horlamaya neden oluyor olabilir.